loading...

setareh

بازدید : 16
پنجشنبه 2 آذر 1402 زمان : 10:27

انکوباتور یک محیط عایق بندی شده و بسته است که برای کنترل دما، رطوبت، ترکیب گازهای مورد نظر و… استفاده می شود.هود لامینار انواع مختلفی از انکوباتور های آزمایشگاهی مانند انکوباتور ساده، یخچالدار، شیکر دار و CO2 موجود است که هر کدام کاربرد خاصی در کشت میکروارگانیسم ها دارند.

انکوباتور آزمایشگاهی

انکوباتور یکی از مهم ترین تجهیزات آزمایشگاه هایی است که کشت سلول ها و میکروارگانیسم ها در برنامه آن ها است. کمک به ایجاد شرایط مناسب رشد، حفظ این شرایط و نگه داری انواع محیط های کشت سلول و میکروبی و نمونه ها در فضای داخلی خود، کاربرد اصلی این دستگاه است. تمام آزمایشگاه های تشخیص طبی، میکروبیولوژی، سلولی و مولکولی به ایجاد این شرایط محیطی خاص برای آزمایش های خود نیاز دارند.

تنوع در اندازه، حداقل و حداکثر دما و سایر امکانات جانبی در انکوباتورها بسیار زیاد است و بر اساس نیاز و هدف از آزمایش می توان از بین انواع انکوباتورهای موجود مدل مناسب را انتخاب کرد. اندازه انکوباتورها از یک سایز رومیزی کوچک تا اندازه اتاقی متغیر است. همچنین حداقل و حداکثر دمای ایجاد شده توسط آن از 5 درجه سلسیوس تا 60 یا 80 و در مواردی 100 درجه متغیر می باشد. لازم به ذکر است که برخی از انکوباتورها به دلیل داشتن سیستم خنک کننده دماهای نزدیک و یا پایین تر از دمای اتاق را نیز فراهم می کنند. سایر امکانات از جمله تنظیم رطوبت، گاز هایی مانند CO2 یا O2 و داشتن سیستم تکان دهنده نمونه های آزمایشی نیز در بعضی مدل ها وجود دارد.

مقایسه انواع انکوباتور آزمایشگاهی و کاربرد آن ها

انکوباتور استاندارد (standard incubators)

رایج ترین نوع انکوباتور در آزمایشگاه های تحقیقاتی و تشخیص طبی، انکوباتور های استاندارد هستند. این نوع دمای مناسب رشد انواع میکروارگانیسم ها، از دمای محیط تا 80 درجه سانتی گراد، فراهم می کند. محفظه اصلی دستگاه دو جداره است و بین دیوار ها عایق حرارتی قرار داده شده تا هدر رفت دما وجود نداشته باشد. سینی های استیل مشبک جهت قرار دادن محیط های کشت داخل محفظه تعبیه شده است. معمولا داخل محفظه این مدل یک فن قرار می گیرد تا دمای محیط را کاملا یکنواخت نگه دارد.

انکوباتور یخچال دار ( refrigerated incubators)

برای کشت هایی که نیاز به دما های پایین تر از دمای محیط دارند، استفاده از انکوباتور یخچالدار پیشنهاد می شود. این دستگاه ها معمولا محدوده دمایی بین 5 تا 65 درجه سانتی گراد را ایجاد می کنند.

از این نوع انکوباتور در علوم و صنایع مختلف استفاده می شود، برای مثال:

  • در آزمایشگاه میکروبیولوژی برای میکروب های سرما دوست
  • صنایع غذایی برای آزمایش دمای مناسب نگه داری مواد غذایی
  • آزمایشگاه کشاورزی برای بررسی دمای مناسب جوانه زنی در خاک
  • تکنولوژی محیطی برای بررسی نیاز های بیوشیمیایی به اکسیژن
  • تکثیر قارچ هایی مثل مخمر ها و حشراتی مثل مگس سرکه
  • رشد کریستال های پروتئینی

انکوباتور مرطوب ( humidity incubators)

در این نوع علاوه بر قابلیت کنترل دما، رطوبت موجود در فضای داخلی دستگاه نیز قابل کنترل است. این رطوبت حاصل از تبخیر آب موجود در ظرفی تعبیه شده درفضای بین دو دیواره اتاقک دستگاه است که گرمای لازم برای تبخیر را از سیستم حرارتی دریافت کرده و بخار حاصله را از طریق دریچه های موجود در دیواره ها وارد اتاقک می نماید. از آن جایی که کنترل میزان رطوبت برای برخی آزمایش های سلولی و مولکولی حیاتی است این دستگاه در این صنعت بسیار کمک کننده هستند.

انکوباتور شِیکر دار (shaking incubators)

فلاسک های حاوی نمونه یا محیط کشت را در محیطی با دمای ثابت برای مدت معین حرکت می کنند. این دستگاه ها معمولا دارای هر دو سیستم گرمایشی و خنک کننده هستند. از این انکوباتور برای محیط های کشت و همچنین کشت های سلولی( سلول های بافتی، باکتریایی و مخمر ها) استفاده می شود زیرا حرکت این محیط ها باعث پخش شدن یکنواخت مواد مغذی در محیط کشت و همچنین دسترسی مناسب سلول ها به اکسیژن می شود. شیکر این دستگاه ها عموما از نوع پلت فرم ( platform shakers) یا اوربیتالی (orbital shakers) است.

در خرید انکوباتور آزمایشگاهی توجه به چه نکاتی ضروری است؟

  • با توجه به کاربردی که در نظر دارید، نوع مناسبی از این دستگاه را خریداری کنید.
  • مساحت فضایی که برای قرار دادن دستگاه در نظر دارید با ابعاد آن مقایسه کنید.
  • متناسب با حجم کشتی که انجام می دهید، اندازه مناسبی از دستگاه را انتخاب کنید. منظور از اندازه دستگاه، حجم محفظه داخلی بر حسب لیتر است.

https://hakimazma.com/%d8%af%d8%b3%d8%aa%da%af%d8%a7%d9%87/%d8%a7%d8%aa%d9%88%da%a9%d9%84%d8%a7%d9%88/

راهنمای استفاده از انکوباتور

  • پیش از شروع به کار، داخل دستگاه را کاملا ضد عفونی کنید تا بقایای میکروارگانیسم های کشت های قبلی آسیبی به آزمایش شما نزند.
  • تنظیمات دمایی و سایر شرایط محیطی مانند درصد گاز های اتمسفر محفظه داخل دستگاه را انجام دهید.
  • درب انکوباتور را ببندید و صبر کنید تا به دمای مورد نظر برسد. معمولا یک ترمومتر دمای محفظه داخل را به شما نشان می دهد.
  • پس از ایجاد تمام این شرایط، بستر های کشت را داخل دستگاه و روی صفحات مشبک قرار دهید.
  • درب انکوباتور را ببندید تا کشت برای مدت زمان معین انجام شود.

انکوباتور یک محیط عایق بندی شده و بسته است که برای کنترل دما، رطوبت، ترکیب گازهای مورد نظر و… استفاده می شود.هود لامینار انواع مختلفی از انکوباتور های آزمایشگاهی مانند انکوباتور ساده، یخچالدار، شیکر دار و CO2 موجود است که هر کدام کاربرد خاصی در کشت میکروارگانیسم ها دارند.

انکوباتور آزمایشگاهی

انکوباتور یکی از مهم ترین تجهیزات آزمایشگاه هایی است که کشت سلول ها و میکروارگانیسم ها در برنامه آن ها است. کمک به ایجاد شرایط مناسب رشد، حفظ این شرایط و نگه داری انواع محیط های کشت سلول و میکروبی و نمونه ها در فضای داخلی خود، کاربرد اصلی این دستگاه است. تمام آزمایشگاه های تشخیص طبی، میکروبیولوژی، سلولی و مولکولی به ایجاد این شرایط محیطی خاص برای آزمایش های خود نیاز دارند.

تنوع در اندازه، حداقل و حداکثر دما و سایر امکانات جانبی در انکوباتورها بسیار زیاد است و بر اساس نیاز و هدف از آزمایش می توان از بین انواع انکوباتورهای موجود مدل مناسب را انتخاب کرد. اندازه انکوباتورها از یک سایز رومیزی کوچک تا اندازه اتاقی متغیر است. همچنین حداقل و حداکثر دمای ایجاد شده توسط آن از 5 درجه سلسیوس تا 60 یا 80 و در مواردی 100 درجه متغیر می باشد. لازم به ذکر است که برخی از انکوباتورها به دلیل داشتن سیستم خنک کننده دماهای نزدیک و یا پایین تر از دمای اتاق را نیز فراهم می کنند. سایر امکانات از جمله تنظیم رطوبت، گاز هایی مانند CO2 یا O2 و داشتن سیستم تکان دهنده نمونه های آزمایشی نیز در بعضی مدل ها وجود دارد.

مقایسه انواع انکوباتور آزمایشگاهی و کاربرد آن ها

انکوباتور استاندارد (standard incubators)

رایج ترین نوع انکوباتور در آزمایشگاه های تحقیقاتی و تشخیص طبی، انکوباتور های استاندارد هستند. این نوع دمای مناسب رشد انواع میکروارگانیسم ها، از دمای محیط تا 80 درجه سانتی گراد، فراهم می کند. محفظه اصلی دستگاه دو جداره است و بین دیوار ها عایق حرارتی قرار داده شده تا هدر رفت دما وجود نداشته باشد. سینی های استیل مشبک جهت قرار دادن محیط های کشت داخل محفظه تعبیه شده است. معمولا داخل محفظه این مدل یک فن قرار می گیرد تا دمای محیط را کاملا یکنواخت نگه دارد.

انکوباتور یخچال دار ( refrigerated incubators)

برای کشت هایی که نیاز به دما های پایین تر از دمای محیط دارند، استفاده از انکوباتور یخچالدار پیشنهاد می شود. این دستگاه ها معمولا محدوده دمایی بین 5 تا 65 درجه سانتی گراد را ایجاد می کنند.

از این نوع انکوباتور در علوم و صنایع مختلف استفاده می شود، برای مثال:

  • در آزمایشگاه میکروبیولوژی برای میکروب های سرما دوست
  • صنایع غذایی برای آزمایش دمای مناسب نگه داری مواد غذایی
  • آزمایشگاه کشاورزی برای بررسی دمای مناسب جوانه زنی در خاک
  • تکنولوژی محیطی برای بررسی نیاز های بیوشیمیایی به اکسیژن
  • تکثیر قارچ هایی مثل مخمر ها و حشراتی مثل مگس سرکه
  • رشد کریستال های پروتئینی

انکوباتور مرطوب ( humidity incubators)

در این نوع علاوه بر قابلیت کنترل دما، رطوبت موجود در فضای داخلی دستگاه نیز قابل کنترل است. این رطوبت حاصل از تبخیر آب موجود در ظرفی تعبیه شده درفضای بین دو دیواره اتاقک دستگاه است که گرمای لازم برای تبخیر را از سیستم حرارتی دریافت کرده و بخار حاصله را از طریق دریچه های موجود در دیواره ها وارد اتاقک می نماید. از آن جایی که کنترل میزان رطوبت برای برخی آزمایش های سلولی و مولکولی حیاتی است این دستگاه در این صنعت بسیار کمک کننده هستند.

انکوباتور شِیکر دار (shaking incubators)

فلاسک های حاوی نمونه یا محیط کشت را در محیطی با دمای ثابت برای مدت معین حرکت می کنند. این دستگاه ها معمولا دارای هر دو سیستم گرمایشی و خنک کننده هستند. از این انکوباتور برای محیط های کشت و همچنین کشت های سلولی( سلول های بافتی، باکتریایی و مخمر ها) استفاده می شود زیرا حرکت این محیط ها باعث پخش شدن یکنواخت مواد مغذی در محیط کشت و همچنین دسترسی مناسب سلول ها به اکسیژن می شود. شیکر این دستگاه ها عموما از نوع پلت فرم ( platform shakers) یا اوربیتالی (orbital shakers) است.

در خرید انکوباتور آزمایشگاهی توجه به چه نکاتی ضروری است؟

  • با توجه به کاربردی که در نظر دارید، نوع مناسبی از این دستگاه را خریداری کنید.
  • مساحت فضایی که برای قرار دادن دستگاه در نظر دارید با ابعاد آن مقایسه کنید.
  • متناسب با حجم کشتی که انجام می دهید، اندازه مناسبی از دستگاه را انتخاب کنید. منظور از اندازه دستگاه، حجم محفظه داخلی بر حسب لیتر است.

https://hakimazma.com/%d8%af%d8%b3%d8%aa%da%af%d8%a7%d9%87/%d8%a7%d8%aa%d9%88%da%a9%d9%84%d8%a7%d9%88/

راهنمای استفاده از انکوباتور

  • پیش از شروع به کار، داخل دستگاه را کاملا ضد عفونی کنید تا بقایای میکروارگانیسم های کشت های قبلی آسیبی به آزمایش شما نزند.
  • تنظیمات دمایی و سایر شرایط محیطی مانند درصد گاز های اتمسفر محفظه داخل دستگاه را انجام دهید.
  • درب انکوباتور را ببندید و صبر کنید تا به دمای مورد نظر برسد. معمولا یک ترمومتر دمای محفظه داخل را به شما نشان می دهد.
  • پس از ایجاد تمام این شرایط، بستر های کشت را داخل دستگاه و روی صفحات مشبک قرار دهید.
  • درب انکوباتور را ببندید تا کشت برای مدت زمان معین انجام شود.

نظرات این مطلب

تعداد صفحات : 0

درباره ما
موضوعات
لینک دوستان
آمار سایت
  • کل مطالب : 560
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 141
  • بازدید کننده امروز : 1
  • باردید دیروز : 76
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 765
  • بازدید ماه : 1514
  • بازدید سال : 7810
  • بازدید کلی : 12152
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    کدهای اختصاصی